In januari 2014 hebben wij het verhaal geschreven van de Lancaster bommenwerper die tijdens de oorlog was neergestort in de polder. De brokstukken vielen neer onder andere aan de Oostermiddenmeerweg bij de families Sijtsma en Hoogendijk en bij de familie Viersen aan het Wagenpad. Op basis van de toen beschikbare gegevens en het ooggetuige verslag van Ben Viersen uit Canada, hebben wij een reconstructie gemaakt. Bij de crash om 19.40 uur op zondag avond 3 januari 1943, kwam de gehele zevenkoppige bemanning om het leven. Voordat de Lancaster crashte, was deze hoog in de lucht ontploft. De ontploffing kon verschillende oorzaken gehad hebben, hetgeen niet meer met zekerheid was vast te stellen. De volgende dag (maandag 4 januari 1943) bleken de omgekomen bemanningsleden, wrakstukken en niet ontplofte bommen (blindgangers) over een aantal boerderijen en hun akkers verspreid te liggen. Daarmee eindigde deel I.

 

Na het eerste kranten artikel in 2014, hadden diverse andere ooggetuigen zich gemeld. Ook werden er brokstukken van de Lancaster getoond en een reddingfluit. Eind november 2015 kregen wij contact met de kleinzoon van John Davis, genaamd Gavin Davis. John was de boordwerktuigbouwkundige van de Lancaster. Barry Davis, de vader van Gavin, was 7 maanden oud toen het bericht kwam over Johns vermissing. De Royal Air Force (RAF) gebruikt bij een vermissing de afkorting MIA en dit staat voor “Missing In Action”. Het bericht kwam via de Wing Commander R.M. Coad. Het RAF-telegram van de vermissing van 3/4 januari 1943 was retour gekomen, met vermelding onjuist adres. In een persoonlijke brief had de Wing Commander Coad geschreven aan Mevrouw Pat Davis op 14 januari 1943, dat John Davis en zijn bemanning niet waren teruggekeerd van de missie op 3/4 januari en als vermist werden opgegeven door de RAF. Op 15 juli 1943 kwam het definitieve bericht, via het Rode Kruis en de RAF, dat John was gesneuveld. Gavin en zijn vader Barry zijn twee maal eerder naar Nederland gekomen en hebben op de begraafplaats in Bergen op Zoom het graf van John bezocht.

Op het graf van John Davis staat gebeiteld;

Sorrow is silent,

Sacred, unshared,

God alone knows how we cared.

Pat and Barry.

 

Nadat Gavin Davis met ons contact had gemaakt, kwamen wij via hem ook in contact met de Studiegroep Lucht Oorlog (S.L.O.) Drenthe die over veel informatie beschikt van het squadron, bemanningsleden en de bezetter. Van beide heren hebben wij onder andere foto’s ontvangen van drie van de zeven bemanningsleden. Met deze drie foto’s hebben de drie bemanningsleden; Davis, Kee en Gait, een gezicht gekregen. Het hebben van een naam is één van de meest elementaire vormen van persoonlijke identiteit.  Robert Kee kwam uit Graysville Manitoba, Canada. Uit het Verenigd Koningrijk John Davis, zijn ouders woonden in Redcar Yorkshire en Ronald Gait kwam uit Abertillery, Monmouthshire Wales.

De piloot Harry Bird en bemanning zijn door de bezetter begraven op de toenmalige militaire begraafplaats Huisduinen op 7 januari 1943. De complete bemanning is na de oorlog door de Nederlandse overheid herbegraven op de Bergen-op-Zoom War Cemetery.

De Lancaster bemanning bestond uit ;

Piloot                                                   F/Sgt. Harry (R H) Bird †               21 jaar

Boordwerktuigbouwkundige      Sgt. John (J) Davis †                        23 jaar (foto)

Navigator                                           P/O H J R Tickle †                             20 jaar

Bommenrichter                               Sgt. George (G J) Inglis †               26 jaar

Marconist                                           Sgt. Robert (R J) Kee † (RCAF)     21 jaar (foto)

Mitrailleur schutter                        Sgt. Ronald (R C) Gait †                 21 jaar (foto)

Mitrailleur schutter                        Sgt. Leslie (L G) Gunning †           19 jaar

Gavin en Barry Davis willen deze zomer, indien de gezondheid van Barry het toelaat, de graven op de War Cemetery te Bergen op Zoom bezoeken. Dáár, ver van de Wieringermeer liggen deze zeven bemanningsleden samen met nog circa negentien anderen in of bij de Wieringermeer omgekomen Geallieerde vliegeniers. Na het bezoek aan Bergen op Zoom, komt de familie Davis ook naar de Wieringermeerpolder om de crash locatie van de Lancaster te bezoeken. Mocht u interesse hebben in het vervolg verhaal of het bezoek van de familie Davis, dan kunt u met ons (Mark Hakvoort) of het Historisch Genootschap Wieringermeer contact opnemen. Met dank aan Ben Viersen, wordt dit trieste voorval uit de geschiedenis van de polder niet vergeten.